Szwedzi kochają słodycz… Jednak różnorodne cukierki i ciastka to nie jedyne jej źródło! Bardzo charakterystyczne dla kuchni szwedzkiej jest bowiem dodawanie słodkiego akcentu nawet do niedeserowych, obiadowych dań.

Najbardziej popularny jest chyba dodatek dżemu z borówki brusznicy do potraw mięsnych. Tzw. lingonsylt pełni tu nie tylko rolę dekoracji, ale uzupełnia i przełamuje smakowo danie mięsne. Najbardziej typowym szwedzkim obiadem są mięsne pulpeciki kötbullar w towarzystwie ziemniaków, które absolutnie nie mogą się obyć bez dżemu borówkowego!

Szczególnie w okresie świątecznym Szwedzki lubują się natomiast w dodawaniu słodkich syropów właściwie do wszystkiego, od czerwonej kapusty począwszy, poprzez śledzie w słodkawych sosach, skończywszy na cukierkach, ciastkach i pierniczkach.

Syrop to wysokoskoncentrowany roztwór cukru, dostępny w wielu barwach i smakach. Im ciemniejszy, tym bogatszy w naturalne barwniki i intensywniejszy smak. Zaletą syropów jest to, że wystarczy ich niewielka ilość, by zmienić profil smakowy i barwę dania, mogą też częściowo zastąpić zwykły cukier, a także dobrze wiążą wodę, co pomaga zachować wilgoć w wypiekach. Poszczególne rodzaje syropów różnią się procentową zawartością sacharozy, fruktozy, glukozy i barwników. Szczególnie popularnym producentem syropów w Szwecji jest duński DanSukker, oferujący szeroką paletę wyrobów, wśród których znajdziemy na przykład:

Ljus Sirap – jasny syrop, to klasyczny syrop o karmelowym smaku, pasuje do cukierków, ciastek, deserów, sosów i dań mięsnych. Dostępny również w wariancie ekologicznym.
Mörk Sirap – ciemny syrop ma więcej charakteru i pełniejszy karmelowy smak i aromat, pasuje do pierników, karmelków, a także brązowej fasoli i gołąbków.
Vit Sirap – biały syrop, doskonały do pieczenia chleba z mąki pszennej i drożdżówek, pomaga utrzymać wilgotną i miękką konsystencję, nadaje się też do cukierków, lodów i innych deserów, a także do pizzy.
Brödsirap – syrop chlebowy, zawierający słód, który dodaje jeszcze więcej wilgotności i wzmacnia dobre właściwości syropu przy pieczeniu, głównie nadaje się do jasnego i ciemnego pieczywa, jednak z powodzeniem zastępuje zarówno jasny, jak i ciemny syrop.

Trudno dostępne w Polsce syropy z powodzeniem można zastąpić melasą, którą znajdziemy w sklepie ekologicznym. To rodzaj bardzo gęstego i ciemnego syropu, powstały jako produkt uboczny w produkcji cukru. Przypomina smakiem i konsystencją miód. Jedna łyżeczka melasy to 20 kCal i ani grama tłuszczu. Jest to produkt bogaty w witaminy i związki mineralne, śmiało mogą sięgać po nią osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Melasa wpływa korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. Dzięki dużej zawartości żelaza wzmacnia krwinki, natomiast obecny w niej chrom regeneruje trzustkę. Można nią smarować chleb zamiast miodu lub dżemu, zastąpi też cukier przy słodzeniu herbaty lub kawy. Nadaje się świetnie do ciast, tortów i pierników, można ją dodawać do marynat. Pasuje też do jogurtu z musli, twarogu, naleśników i ryżu.

Warto wypróbować przepis na domowy Golden Sirap (złocisty syrop) – częsty składnik wielu wypieków i deserów, trudno dostępny w Polsce.

Składniki na 1 litr syropu:
200 g cukru
50 g wody
1 kg cukru
600 g wrzącej wody
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
– w większym garnku wymieszaj 200g cukru i 50g wody, zagotuj (od tego momentu nie mieszając) na średnim ogniu,
– gotuj do momentu, aż cukier się skarmelizuje, całość będzie rzadka i będzie nabierze ciemnozłotego koloru (uważaj, żeby nie przypalić! – nada to gorzkiego posmaku), po czym zdejmij z palnika,
– ostrożnie do gorącej mieszaniny dodaj wrzącą wodę (uwaga, reakcja może być wybuchowa), wsyp cukier i wlej sok z cytryny,
– wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu przez 45 minut (nie mieszaj!), aż syrop trochę zgęstnieje,
– wystudzić, przelać do słoiczków, przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej.
Jeśli mamy jakiś konkretny cel, to aby nadać syropowi jakiegoś dodatkowego smaku, zamiast wody możemy użyć herbaty, mięty lub kawy.

Tak naprawdę syropy w szwedzkich przepisach można zastąpić dowolnym słodzidłem, najlepiej o podobnej konsystencji. Nada się tu właśnie dostępna u nas melasa, domowej roboty syrop cukrowy czy miód. Efektem będzie delikatny, przyjemnie słodkawy posmak dania, niezwykle je wzbogacający. Możesz w ten sposób spróbować szwedzkiej kuchni wraz z pełnym wachlarzem smaków!