1. Sok z połowy cytryny wymieszaj w wodą.
2. Odetnij długą łodygę karczocha.
3. Odetnij, usuń zewnętrzne twarde płatki.
4. Następnie odetnij czubek karczocha na wysokości ok. 1/3, aby usunąć ostre krawędzie pozostałych płatków.
5. Przekrój na pół i od razu przetrzyj wewnętrzną powierzchnię karczocha drugą połówką cytryny, ponieważ karczochy szybko ciemnieją.
6. Przy pomocy łyżeczki usuń ze środka część kędzierzawą (włoski).
7. Obranego karczocha umieść w misce z zimną wodą i sokiem z 1⁄2 cytryny.
9. Dodaj jeszcze tyle wody, aby w 3⁄4 przykryła warzywa. Doprowadź do wrzenia, następnie dopraw i gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, ok. 30-40 minut.
10. Podawaj z pozostałą cytryną do doprawienia przy stole.