Żurawina


Żurawina to cierpki owoc o pięknej czerwono-różowej barwie, rosnący na niepozornych krzewach, który od wieków służył ludzkości jako naturalne lekarstwo na przeziębienia i pyszny dodatek do wielu potraw.

Surowa żurawina, choć bardzo efektownie wyglądająca na talerzu, nie jest wyjątkowym przysmakiem, ze względu na swój bardzo cierpki i kwaśny smak. Oczywiście znaleźć można zwolenników spożywania jej prosto z krzaka, choć znacznie więcej osób sięga po nią po przetworzeniu. Wysoka zawartość witaminy C, B1 i B2 oraz wapnia, fosforu i jodu sprawia, że żurawina jest skutecznym lekarstwem na choroby układu moczowego (zarówno kamieni nerkowych jak i infekcji dróg moczowych). Stosuje się ją w celu leczenia infekcji jamy ustnej oraz problemów z próchnicą.

W kuchni natomiast swoje zastosowanie ma jako pyszny dodatek do mięs, zwłaszcza kaczki i gęsiny. Konfitura z niej przyrządzona wzmacnia delikatny smak mięsa i nadaje mu owocowego charakteru. Suszona żurawina natomiast to smaczna i zdrowa przekąska, którą pałaszować można z innymi suszonymi owocami, dodać do keksu lub owsianki. Świeże owoce żurawiny możemy dodać do kompotu lub ozdobić nimi desery i dodać do sałatek zarówno owocowych jak i warzywnych.

Dania z żurawiną – potrawy i przepisy z żurawiną

Żurawina to owoc, który cieszy nasze podniebienia swoim cierpko-słodkim smakiem. Jej niezliczone właściwości zdrowotne oraz walory smakowe czynią z niej nie tylko dodatek do dań głównych, ale także niezwykle cenny składnik deserów, przystawek, a nawet zup. Przepisy z żurawiną obejmują zarówno dania przyrządzane z mięsa, jak i sałatki czy odżywcze, owocowe koktajle. Dania z żurawiną zapewniają niezwykłą kombinację smaków. Przykładem może być smażony jarmuż z boczkiem i żurawiną. To danie kuchni szwedzkiej stanowi nie tylko sporą dawkę witamin, ale także inspirujący pomysł na zastosowanie tego popularnego owocu. Nie zapominajmy, że potrawy z żurawiną to także różnorodne desery. Jednym z nich jest Salzburger Nockerln – tradycyjny austriacki suflet, który zazwyczaj serwowany jest na ciepło z dodatkiem owoców.

Produkty zawierające ten składnik