Ziemniaki


Ziemniaki

Ziemniaki są rośliną z rzędu psiankowatych. Pierwsze uprawy ziemniaka miały miejsce na terenach, zamieszkiwanych przez Inków, już w czasach prehistorycznych.
Obecnie za ojczyznę ziemniaka uważa się Amerykę Południową. Do Europy dotarł on w XV wieku . Najpierw do Hiszpanii, a następnie do Włoch. Jednak, obie narodowości nie zapałały do tego warzywa miłością. Ziemniak zyskał miano ,, diabelskiego jabłka’’. Sądzono bowiem, że jest on siedliskiem wielu chorób zarówno ludzkich jak i zwierzęcych. Przez długi czas jego kwiaty były używane jako ozdoba stroju wielu papieskich dostojników

Obecnie ziemniaki są uprawiane praktycznie na całym świecie. Są używane przede wszystkim do celów konsumpcyjnych, ale także do produkcji pasz dla zwierząt, kosmetyków a nawet lekarstw. Zawiera wiele ważnych dla naszego rozwoju witamin, między innymi witaminę C. Ponadto jest bogaty w sole mineralne : sód, potas, magnez, który wzmacnia układ krwionośny oraz usprawnia pracę serca. Jest, także bogatym źródłem błonnika pokarmowego i skrobi. Dla wszystkich dbających o linię mamy ważną wiadomość, ziemniak jest niskokaloryczny. W 100 g ziemniaka znajduje się tylko 80 kalorii! Co więcej jest on lekkostrawny i powoduje uczucie sytości na długi czas po spożyciu posiłku.

Ziemniak jest warzywem powszechnie dostępnym i tanim. Stąd jest często używany w sztuce kulinarnej . Podawany jest jako klasyczne puree, ale także jako przekąska w formie frytek czy chipsów. Przygotowanie posiłku z ziemniaka nie wymaga zbyt dużych kulinarnych umiejętności, a jedynie sprawdzenia na jakie danie się on nadaje. Wystarczy potrzeć o siebie dwie połówki. Jeśli miąższ jest kleisty, oznacza to, że jest dobry na kopytka,pyzy bądź puree . Jeśli w środku będzie woda ziemniak nadaje się na frytki lub sałatki.

O tym, że ziemniak jest rośliną powszechnie znaną i lubianą może świadczyć fakt, że doczekał się on utrwalenia w postaci sześciu pomników na świeci. Ciekawostką, może być fakt, że najcięższy ziemniak wykopany najprawdopodobniej w stanie Kolorado ważył ok. 50 kg i miał długość ok. 70 cm! Wyobraźmy sobie, jak wiele potraw mógłby z niego przygotować prawdziwy miłośnik ,,ziemniaczanej kuchni’’.

Dania z ziemniakami – potrawy i przepisy z ziemniakami

Ziemniaki w polskiej kuchni to nic nadzwyczajnego – najczęściej podawane są z kotletem i surówką. A przecież można z nich stworzyć naprawdę smaczne dania, które zachwycą wyjątkowym smakiem i swoją prostota. Wśród przepisów z ziemniakami chyba najbardziej spektakularny efekt dają ziemniaki z Hasselbacken w wersji mini – nie tylko wyglądają zachęcająco, ale również smakują każdemu, kto spróbuje je przyrządzić samodzielnie. Gdy brak pomysłu na dania z ziemniakami można spróbować przygotować wyjątkową zupę marmikato, czyli baskijską zupę rybną. Jej sekretem są nie ryby, ale ziemniaki, które sprawiają, że danie jest bardzo sycące. Ci którzy kochają tradycyjne kotlety mogą wkomponować je w dania z ziemniakami i stworzyć cielęcy kotlet Wiener Schnitzel z sałatką ziemniaczana – takie danie w codziennym menu będzie miłą odmiana dla wielbicieli mięsa i ziemniaków.

Produkty zawierające ten składnik