Zielony ogórek


Ogórek to owoc rośliny z rodziny dyniowatych, który najprawdopodobniej narodził się w Indiach. Do Polski został sprowadzony około 400 lat temu i od razu zyskał ogromną popularność. Z największą częstotliwością występuje na lokalnych bazarach w okresie od czerwca do końca sierpnia, ponieważ mniej więcej w tym okresie dokonuje się zbiorów ogórków gruntowych. To właśnie te wykorzystywane są do kiszenia. Obecnie uprawia się około 100 gatunków tego warzywa, przede wszystkim w Europie, Ameryce Północnej i Azji.

Warzywo to w prawie 97 procentach składa się z wody. Ponieważ jest silnie moczopędny, jego spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na choroby nerek i infekcje układu moczowego. Świetnie pomaga także oczyścić organizm z toksyn.

Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości, bogaty jest bowiem również w przeciwutleniacze oraz odpowiedzialne za gorzki smak kukurbitacyny, czyli substancje, które hamują wzrost komórek rakowych. Ze względu na to, że znajdziemy w nim także wiele potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wskazany jest dla osób z nadciśnieniem oraz cierpiących na choroby serca.

Zawiera bardzo niewiele kalorii, przez co chętnie sięgają po niego osoby, szczególnie dbające o codzienny bilans energetyczny, utrzymujący się na odpowiednio niskim poziomie.

Ogórek zielony znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a także w branży kosmetycznej. Stanowi doskonały dodatek do różnych dań, używany jest do sałatek, kanapek oraz do przygotowania mizerii. Świetnie nadaje się też do marynowania, konserwowania oraz kiszenia. W branży kosmetycznej uchodzi za naturalny środek, mający szerokie zastosowanie w pielęgnacji. Używany na złagodzenie efektu opuchniętych powiek, cieni pod oczami, a także zbyt silnej opalenizny i lekkich oparzeń.

Produkty zawierające ten składnik