Zielony groszek


Zielony groszek pyszne warzywo kojarzone często z potrawami dla dzieci, to wyjątkowa roślina kryjąca w sobie wiele witamin i minerałów, o które nawet nie podejrzewalibyśmy niepozornych zielonych kulek.

Jako jedyna z roślin strączkowych może jedzony być na surowo i w takiej formie zawiera najwięcej składników odżywczych. A wśród nich na największą uwagę zasługują: kwas foliowy, witamina E, A, K, cynk i żelazo. Składniki te działają pozytywnie na obniżenie cholesterolu we krwi oraz wspomagają kości, mięśnie a nawet poprawiają samopoczucie (niacyna). Co więcej w groszku znajdziemy sporo dobrze przyswajalnego białka i błonnika. Choć bardzo lekkostrawny i niskokaloryczny dzięki błonnikowi jest też całkiem sycący i na długo niweluje poczucie głodu.

Zielony groszek najlepiej schrupać na surowo lub dodać go do ulubionych zielonych sałatek. Poza sezonem kupimy go w puszce i z powodzeniem dodamy go zarówno do ciepłych dań warzywnych jak i sałatek. Konserwowy zielony groszek to ważny składnik tradycyjnej sałatki ziemniaczanej z majonezem. Nadaje się na zdrowe kanapkowe pasty warzywne i składnik mięsnej galarety. Dobrze smakuje z gotowanym jajkiem, wędlinami i serami. Dzięki łagodnemu smakowi i efektywnemu wyglądowi spodoba się także grymaszącym dzieciom.

Produkty zawierające ten składnik