Żeberka wieprzowe


Żeberka to fragment półtuszy wieprzowej lub wołowej pozyskiwany z części brzucha zwierzęcia wraz z kośćmi żebrowymi. Tworzy je cienka warstwa mięśni porastająca kości oraz niewielka część tłuszczu. Mięso powinno być bardzo delikatne i kruche o jasnoróżowej barwie.

Jest to jeden z najchętniej wybieranych rodzajów mięsa na całym świecie, który można podać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je gotowane, pieczone lub grillowane. Często dodaje się je też do dań z kapusty, np. bigosu lub kapuśniaku oraz potraw jednogarnkowych z ziemniakami. Do najpopularniejszych sposobów przyrządzenia żeberek należy marynowanie ich w miodzie i pieczenie w piekarniku. Popularne są też żeberka duszone w piwie lub czerwonym winie oraz żeberka z chrzanowym sosem śmietankowym. Jako że mięso to świetnie łączy się ze słodkimi składnikami, nierzadko podaje się je ze śliwką lub marynowane w coca-coli. Jeśli zamierzamy je zgrillować warto do upieczonego juz mięsa dodać trochę sosu barbecue. Smakują świetnie na ciepło, ale po upieczeniu mogą być też jedzone na zimno.

Dania z żeberek wieprzowych – potrawy i przepisy z żeberek

Żeberka doceniano na świecie już miliony lat temu. Co prawda, to nie rodzaj ludzki się w nich wtedy zajadał, a T-Rex! Tyranozaurusom wybitnie smakowały żeberka, jak twierdzi Daniel Hyslop, z Uniwersytetu z Wisconsin. Minęło tyle lat, a żeberka nadal cieszą się niemałą chwałą. Jest bardzo dużo miłośników dań z żeberkami wołowymi. Jednak by żeberka wieprzowe wyszły smaczne, bardzo ważne jest, z jakiego mięsa zostaną przyrządzone. Na przygotowanie dań z żeberkami wieprzowymi wybierać trzeba mięso jasne, z małą ilością tłuszczu, delikatnie sprężające po naciśnięciu palcem. Przed gotowaniem należy umyć mięso pod silnym strumieniem bieżącej wody. Później osuszyć i pokroić na kawałki, w których najczęściej będzie jedna kostka, czyli to za co najczęściej będziemy trzymać żeberka palcami, bo to w ten sposób najczęściej jada się pyszne potrawy z żeberkami wieprzowymi. Palce lizać!

Produkty zawierające ten składnik