Wołowina


Wołowina to zbiorcza nazwa mięsa produkowanego z bydła w wieku powyżej pół roku. To jedno z najważniejszych mięsnych składników kuchni europejskiej i amerykańskiej. Jest to mięso bardzo sycące i pożywne, w którym znajdziemy witaminy B1 i B6 oraz sporo łatwo przyswajalnego białka. Jest to jednak mięso czerwone, ciężkostrawne i zawierające tłuszcze nasycone, dlatego jego spożycie powinno być kontrolowane.

Nie mniej wołowina to wciąż ulubione mięso Europejczyków, które dobrze przyrządzone rozpływa się w ustach i stanowi rozkosz dla podniebienia. Najlepsze rasy bydła przeznaczone wyłącznie na produkcję mięsa to francuskie Charolaise oraz Limousin i cenione na całym świecie argentyńskie black angus.

Tusza wołowa dzieli się na kilkanaście części, z których każdą można przyrządzić na nieco inny sposób. Nie mniej najlepiej mięso wołowe smakuje długo wypiekane, przyprawione pyszną marynatą i ziołami. Miłośnicy kuchni amerykańskiej najbardziej z wołowego mięsa z pewnością lubią krwiste steki oraz smaczne hamburgery. Dzieci oblizują się na smak mielonych kotletów i pulpetów, a miłośnicy wykwintnych potraw na myśli mają soczystą polędwicę. Wołowina to składnik idealny zarówno na szybkie codzienne obiady, jak i na wykwintne przyjęcia.

Dania z wołowiny – potrawy i przepisy z wołowiną

Wołowina to jeden z najbardziej szlachetnych i najsmaczniejszych rodzajów mięsa. Nie bez powodu spożywa się go w zasadzie na całym świecie.
Dania z wołowiną to m.in. rosyjski beauf Stroganow, francuski Chateaubriand czy amerykańskie hamburgery. W Polsce z kolei jada się m.in. tatary.
Najbardziej wymagające przepisy z wołowiną zalecają wykorzystanie mięsa ze Stanów Zjednoczonych. Amerykanie dbają bowiem o najwyższą jakość mięsa. Krowy żyją tam na swobodzie, pasąc się na trawie. Podaje się im również specjalne mieszanki sojowo-kukurydziane. Dzięki temu mięso ma lekki, delikatnie słodkawy smak.
Potrawy z wołowiną często przygotowywane są też z cenionego na całym świecie mięsa argentyńskiego. W Polsce hoduje się przede wszystkim krowy mleczne, których mięso jest niestety twarde i włókniste.

Produkty zawierające ten składnik