Wędzona papryka


Papryka wędzona to wyjątkowa przyprawa, ciągle jeszcze mało popularna w Polsce. Choć z pozoru przypomina klasyczną słodką paprykę w proszku, jej smak jest znacznie bogatszy i odznacza się dymnym aromatem i na co wskazuje nazwa, wędzoną nutką. Jej zapach jest ciepły i łagodny, za to smak bardzo intensywny i wystarczy niewielka szczypta, by nadać potrawie oryginalnego wędzonego aromatu.

Największa popularnością ta odmiana papryki cieszy się w Hiszpanii, gdzie dodawana jest do narodowego przysmaku – kiełbasy chorizo. Często znajdziemy ją też w paelli oraz przeróżnych sosach na bazie pomidorów. W wędzonej papryce znajdziemy duże pokłady witaminy C oraz beta-karotenu. Jako że pobudza wydzielanie soku trawiennego, pobudza apetyt, przy czym posiada właściwości bakteriobójcze.

W kuchni warto dodać ją do domowej produkcji sosów do makaronu czy ryżu. Można wzbogacić nią smak zup, zwłaszcza tych czerwonych oraz sałatek lub marynat. Świetnie podkreśla smak wędlin i mięs, nadając im wędzony posmak. Przez wegan dodawana jest do produktów imitujących mięso ze względu na charakterystyczny aromat. Perfekcyjnie sprawdzi się do grillowanych potraw, zarówno warzyw jak i mięs.

Produkty zawierające ten składnik