Udziec jagnięcy


Jagnięcina, jak każde młode mięso jest bardzo zdrowa, delikatna i chuda, bywa więc polecana jako składnik odżywczej diety. Wyjątkowo smaczną częścią mięsa jagnięcego jest udziec – największy sprzedawany fragment tuszy z kością. W porównaniu z innymi partiami tuszy udziec zawiera sporo tłuszczu, jednak nie powinien on dominować. Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej świadczy o tym, że mięso pozyskane było ze starszego osobnika i powinno już być klasyfikowane jako baranina.

Kolor mięsa w zależności od gatunku może być bardzo jasny lub ciemniejszy (np. jagnięcina z owiec świnarek ma ciemnoczerwoną barwę). Ciekawostką jest, że jeśli mamy możliwość, warto kupić udziec prawy nie lewy. Powodem jest fakt, że owce najczęściej kładą się na prawym boku i mięśnie po tej stronie mniej pracują niż te u lewej nogi, więc i mięso jest bardziej delikatne.

Udziec jagnięcy to świetny materiał na wykwintną i kruchą pieczeń. Dobrze komponuje się z intensywnymi przyprawami takim jak czosnek, rozmaryn, mięta. Świetnie sprawdzi się na grillu, gdzie będzie dobrą alternatywą dla tłustych karkówek.

Produkty zawierające ten składnik