Udziec cielęcy


Cielęcina należy do grupy mięs czerwonych. Charakteryzuje się ona żywą, połyskującą, czerwoną barwą, delikatnym smakiem oraz równie delikatną strukturą, pozbawioną tłuszczu oraz włókien.
W zależności od sposobu odżywiania zwierząt, może przybierać ona od jasnoróżowego po lekko czerwony kolor. Mięso cieląt, karmionych paszą, pozbawioną wartości odżywczych oraz hodowanych w nieodpowiednich warunkach, przybiera jasną barwę, w przeciwieństwie do tego pełnowartościowego, które ze względu na zawarte w nim żelazo, jest wyraźnie czerwone.

Mięso to świetnie sprawdzi się przede wszystkim grillowane czy pieczone, ale także smażone lub gotowane. W kompozycji z aromatycznymi przyprawami, takimi jak cząber, kolendra, cebula czy czosnek, stanowi idealny element pysznego domowego obiadu, wykwintnej kolacji, a także rodzinnego barbecue.

Cielęcina wykorzystywana jest jako główny składnik lekkich, niskokalorycznych dań, o nieziemskim smaku. W 100g tego mięsa znajdziemy zaledwie 105 kcal, dlatego jest ono zdecydowanie bardziej lekkostrawne niż wieprzowina czy wołowina.

Ponadto cielęcina to także nieograniczone źródło białka, potasu, żelaza, cynku, a także witamin z grupy B oraz D. Dzięki temu jej spożywanie wpływa na poprawę szeregu procesów, które zachodzą w naszym organizmie, usprawniając w efekcie jego funkcjonowanie.

Przede wszystkim mięso cielęce pomaga zwiększyć naszą odporność, a także wyregulować ciśnienie krwi. Ponadto usuwa ono nadmiar szkodliwego cholesterolu, poprawia wygląd naszej skóry oraz koncentrację. Zapobiega nawet postępującemu procesowi siwienia.

Udowodniono również, że cielęcina, spożywana regularnie, odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy, a także osteoporozy. To wszystko za sprawą kwasu linolowego.
Najlepiej sięgać po mięso, pochodzące od zwierząt 4-8 tygodniowych, które karmione były wyłącznie mlekiem. Wówczas warstwa mięśniowa w porównaniu do kości jest zdecydowanie bardziej rozwinięta, a mięso jest delikatne i chude.

Produkty zawierające ten składnik