Tortilla pszenna


Tortilla pszenna to popularna w Europie wersja amerykańskiej tortill z mąki kukurydzianej. Została wymyślona na wzór swojej starszej kuzynki po podboju Nowego Świata przez konkwistadorów, którzy przepis na cienkie placki przywieźli do Europy, gdzie z przyczyn ekonomicznych łatwiej było wykorzystać do produkcji tortilli rodzimą mąkę z pszenicy. Podobnie jak tortilla kukurydziana i ta pszenna to baza do pysznych wrapów z kolorowym nadzieniem. Smakuje wyśmienicie zarówno w wersji słodkiej wypełniona nadzieniem z owoców, czekolady lub kremów oraz na słono z dodatkiem warzyw, mięs czy serów.

Tortilla, w Amerykach odmieniana przez wszystkie przypadki, jest także podstawowym składnikiem niektórych popularnych dań, wśród których trzeba wymienić quesadillę, czyli zgrillowaną tortillę z roztopionym serem, taco, którego nadzienie stanowi mielone mięso wołowe z czerwoną fasolą i kukurydzą oraz enchiladas z dodatkiem chilii i mięsno-warzywnego farszu.

Tortille pszenne łatwo wypiec samemu mieszając w odpowiednich proporcjach wodę z mąką. Farsz, którym wypełnimy aromatyczne placki możemy zaczerpnąć z bogatej kuchni meksykańskiej lub dać się ponieść własnej wyobraźni w jego tworzeniu.

Produkty zawierające ten składnik