Tofu


Tofu to sojowy twarożek sprzedawany w postaci miękkiej kostki, który wśród wegan i wegetarian robi furorę jako zastępnik nabiału. Swoje korzenie składnik ten ma w kulturze dalekiego wschodu, gdzie soja jest jednym z podstawowych składników diety. W Europie dopiero od niedawna robi karierę, ale obecnie bez trudu można kupić go w każdym supermarkecie.

Tofu samo w sobie nie smakuje zbyt dobrze, żeby nie powiedzieć, że jest mdłe i bez smaku. Jednak odpowiednio przyprawione lub skomponowane z innymi produktami może być świetnym urozmaiceniem diety. Zwłaszcza że jest dobrym źródłem białka oraz wapnia i fosforu.

Tofu najlepszy smak uzyskuje długo smażone z dodatkiem curry, papryki lub ulubionych ziół. Często dodaje się je do potrawek kuchni azjatyckiej na bazie ryżu lub sojowego makaronu. Śmiało można je marynować a następnie zgrillować lub upiec i podać na kanapkach lub w warzywnych sałatkach. Sprawdzi się jako dodatek do zup warzywnych i grzybowych a na słodko można przyrządzić z niego zdrowy twarożek lub lekkie placuszki.

Dania z tofu – potrawy i przepisy z tofu

Tofu – twarożek wytwarzany z mleka sojowego, ma swoich zwolenników i przeciwników. Warto jednak wiedzieć, że jest on cennym źródłem białka i wapnia oraz nie zawiera cholesterolu. Między innymi z tego powodu, jest on często wykorzystywany przez osoby dbające o zdrową dietę. Dzięki swoim wartościom odżywczym powinien być również elementem jadłospisu osób, które po prostu chcą urozmaicić swoje posiłki. Przepisy z tofu oferują różnorodność smaków i z pewnością zaskakują ciekawymi rozwiązaniami. Dania z tofu uzależnione są od rodzaju użytego w nich twarogu. Najbardziej neutralne w smaku jest tofu naturalne. Większym aromatem charakteryzują się tofu wędzone oraz marynowane. Potrawy na które warto zwrócić uwagę to np. tofucznica, tofucznik, pasztet z wędzonego tofu czy piwne tofu z chili.

Produkty zawierające ten składnik