Szynka


Szynka to wyrób mięsny pochodzący z tylniej części półtuszy wieprzowej, przygotowywany z kością lub bez. Jej barwa waha się od jasnoróżowej do czerwonej, z charakterystycznym przerostem białego tłuszczu. Wykonuje się z niej przede wszystkim różne wędliny i wędzonki bądź piecze się w całości. Dobrej jakości szynka ma przyjemny delikatny zapach i soczysty, lekko słodkawy smak. Tłuszczowe przerosty nie są wadą produktu, jednak nie powinny dominować. O jakości mięsa świadczy też to w jaki sposób odchodzi od kości. Świeży i dobry produkt powinien dać się łatwo oddzielić a mięso powinno zachować sprężystość.

Szynkę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Surowe mięso świetnie nadaje się do domowego wędzenia po uprzednim namoczeniu w słonej marynacie. Wyjątkowym rarytasem łatwym do przygotowania jest pieczona szynka w sosie własnym, którą można spożywać jako danie główne lub wystudzić i kroić do kanapek. Z szynki można zrobić kiełbasę, kotlety czy sznycle. Mięso po obróbce cieplnej jest bardzo aromatyczne i kruche i smakuje wybornie zarówno na zimno jak i gorąco. Świeży produkt można przechowywać w lodówce do trzech dni, natomiast mrożony w temperaturze ok -15 stopni spokojnie zachowa świeżość do 6 miesięcy.

Produkty zawierające ten składnik