Szynka serrano


Słynna hiszpańska szynka serrano dojrzewa od 6 do 9 miesięcy i podczas tego procesu traci nawet do 50% swojej wagi. Jej delikatne plastry to wynik trudnej sztuki krojenia, którą zajmują się specjaliści zwani cortador de Jamin. Szynka serrano wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych z kością lub z łopatki. Swój aromatyczny smak oraz wyjątkową kruchość uzyskuje na skutek dojrzewania w górskich warunkach. Surowe mięso soli się i suszy w miasteczkach znajdujących się w prowincji Cordoba w hiszpańskiej Andaluzji. Co ciekawe, wyróżnia się dwa rodzaje szynki serrano. Pierwsza to jamon, która pochodzi z przednich udźców wieprza, a drugi – paleta pochodzi z udźców tylnych. Ta druga jest tańsza, a przy tym ma bardziej wyrazisty smak. Szynka jamon jest o wiele bardziej delikatna.

Dania z szynką serrano – potrawy i przepisy z szynką serrano

Szynka serrano to doskonały przysmak rodem z Hiszpanii. Wystarczy ją pokroić na cienkie plastry i w takiej formie serwować na talerzu. Jednak równie popularne są różnego rodzaju dania z szynką serrano. Przepisy z szynką serrano to przede wszystkim różnorodne przystawki. Szybka ta podawana jest na zimno. Wówczas gości można częstować mięsem odcinanym bezpośrednio z udźca. Do takiej wędliny można dodać ser czy świeże pieczywo, ale doskonale smakuje także samodzielnie. Szynkę serrano bardzo często serwuje się jako dodatek do kanapek, sałat czy pizzy. Potrawy z szynką serrano w swoim składzie na ogół zawierają również rukolę, szpinak, melon czy ser pleśniowy. Szynka ta z uwagi na delikatny smak nie komponuje się natomiast dobrze z tak ciężkimi sosami jak musztarda, majonez czy ketchup.

Produkty zawierające ten składnik