Szynka bajońska


Szynka Bajońska
Pochodząca z północnej części kraju Basków szynka jest jest produktem zastrzeżonym przez UE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne i może być wytwarzana wyłącznie z ośmiu konkretnych ras świń.
Każda świnia musi mieć specjalny tatuaż potwierdzający jej rodowód. Udźce są nacierane solą odparowywaną u ujścia rzeki Adour. Potem szynka suszy się i dojrzewa. Niektórzy nacierają ją jeszcze ostrą papryką (oczywiście markową, z baskijskiej apelacji paprykowej Piment d’Espelette). Szynka do sklepów trafia po około 7-10 miesiącach. Oryginalne szynki są stemplowane specjalnym znaczkiem – Krzyżem Baskijskim – nad którym widnieje napis Bayonne. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów francuskich.

Dania z szynką bajońską – potrawy i przepisy z szynką bajońską

Szynka bajońska to produkt typowy dla kuchni Basków. Przygotowywany jest w czasie świniobicia, a więc na przełomie października i listopada. Mięso naciera się solą i pozostawia w chłodnie miejsce do stycznia. Potem uszczelnia się ją mieszanką mąki i wieprzowego smalcu – pannage. Szynka dojrzewa finalnie aż do czerwca. Czasem jej skórę naciera się dodatkowo papryką, aby nadać jej nieco ostrości. Dania z szynką bajońską są charakterystyczne przede wszystkim dla kuchni francuskiej. Doskonale smakują przede wszystkim przystawką z szybką bajońską w roli głównej. Przepisy z szybką bajońską to na ogół różnego rodzaju sałatki. Składnik ten doskonale sprawdza się połączony z rukolą, oliwą z oliwek czy twardym serem. Potrawy z szynką bajońską są zawsze aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji kruche.

Produkty zawierające ten składnik