Szpinak świeży


Szpinak
Do szpinaku trzeba dojrzeć. To niezaprzeczalne. Są w naszym życiu smaki, które z przekleństwa dzieciństwa stają się ulubionym przysmakiem dorosłości. Szpinak bez wątpienia należy do tej listy. To zielone, niepozorne warzywo, choć zawiera znikomą ilość kalorii, dostarcza naszemu organizmowi bombę witamin i minerałów. Znany jest on już od wieków, a jego obecność w Europie zawdzięczamy Persom, którym przypisuje się jego znamienite odkrycie.

Od niedawna szpinak uchodzi za ciekawy dodatek do dań obiadowych, a także za nietuzinkową przekąskę, którą szczególnie upodobali sobie miłośnicy niskokalorycznych diet.
Żeby wydobyć jego charakterystyczny smak, potrzebujemy tylko odrobiny oliwy z oliwek, czosnku, cytryny i masła. Tak przyprawiony uzupełni w wyszukany sposób każdą potrawę. Świetnie nadaje się również jako baza zdrowego zielonego koktajlu oraz pesto, które w połączeniu z piersią z kurczaka stanowi dobrą alternatywę codziennego lunchu. Szpinak dostępny jest przez cały rok, jednak szczyt jego sezonu przypada na wiosnę oraz jesień.

Oprócz walorów smakowych, szpinak oferuje nam także liczne wartości lecznicze. Według ostatnich badań, wykazuje on właściwości antynowotworowe , a za sprawą zawartych w nim beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny chroni również przed miażdżycą. Jest on także bogatym źródłem magnezu, który dużą rolę odgrywa w funkcjonowaniu układu nerwowego. Za sprawą właściwości odprężających, które wykazuje, obniża on podatność na stres. Ponadto znajdziecie w nim także odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi witaminę K, potas, łatwo przyswajalne żelazo oraz kwas foliowy. Z tego też względu jego spożywanie zaleca się szczególnie kobietom w ciąży, bowiem kwas foliowy zapobiega rozwojowi wad płciowych.

Szpinaku nie powinny natomiast włączać do swojej diety osoby, mające problemy z nerkami. Zawarty w nim kwas szczawiowy może przyczyniać się powstawania kamieni nerkowych.

Produkty zawierające ten składnik