Szparag zielony


Zielone szparagi to pyszne letnie warzywa, które znane są ze swoich właściwości odżywczych. Choć składają się w 95% z wody, kryją w sobie liczne witaminy i minerały. Poza typowymi dla zielonych roślin witaminami, takimi jak A, C i E, w szparagach znajdziemy inulinę – prebiotyk, który zapewnia prawidłową pracę jelit oraz asparginę, która dba o poprawną prace nerek. Poza tym zielone szparagi pełne są kwasu foliowego, wapnia, fosforu i potasu – pierwiastków które wzmacniają skórę i kości.

W kuchni szparagi odgrywają istotną rolę i są składnikami zarówno dań wykwintnych jak i codziennych potraw jedzonych w domowym zaciszu. Aby móc w pełni cieszyć się ich smakiem szparagi należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Zważywszy na to, że końce warzywa są zwykle twarde najlepiej pędy ustawić w naczyniu w pozycji pionowej, tak by główki wystawały ponad poziom wody. Wówczas dolna część szparagów lepiej się ugotuje, a szczyty pozostaną chrupiące i delikatne.

Szparagi możemy podać po prostu jako dodatek do głównego dania okraszone masłem lub dorzucić je do wielowarzywnej sałatki. Pysznie smakują z pieczywem i białym serem. Można podać je na przystawkę zawinięte w ulubioną szynkę lub zaserwować z jajkiem sadzonym.

Produkty zawierające ten składnik