Szczypiorek świeży


Szczypiorek czyli zielona roślina z rodziny czosnkowatych jest jednym z pierwszych oznak wiosny w każdym warzywniaku. Czasem mylony z cebulą dymką, podobnie jak ona jest pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapek i sałatek. Ma wyrazisty, nieco ostry smak, który dodaje potrawom lekko kwaskowego ale bardzo aromatycznego posmaku. Nie tylko dobrze smakuje, ale i pięknie wygląda na codziennych daniach i służy również jako ozdoba stołu.

Szczypiorek, jak wszystkie zielone warzywa to skarbnica witaminy C oraz kwasu foliowego. Zawiera wiele potasu, sodu, żelaza oraz karotenu, a składniki te pomagają między innymi w obniżeniu ciśnienia krwi, na problemy gastryczne i działają bakteriobójczo. Szczypiorek najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do kolorowych kanapek i warzywnych sałatek. Podaje się go z surowym pomidorem oraz z serkiem śmietankowym. Można doprawić nim smażone warzywa i obsypać ugotowane lub podsmażone ziemniaki. Sprawdzi się też jako dodatek do gulaszu mięsnego czy warzywnego oraz do pomidorowych sosów. Dobrym połączeniem dla szczypiorku są też jajka, pieczone ryby czy ser feta. Najlepiej spożyć go w ciągu dwóch dni od zakupu, jednak by przedłużyć jego żywotność warto przechowywać jego źdźbła w wazoniku z wodą.

Produkty zawierające ten składnik