Szalotka


Szalotka
Szalotka zwana inaczej czosnkiem askalońskim to warzywo, które plasuje się pomiędzy cebulą a czosnkiem. Chociaż wielkością i aromatem, przypomina zwykły czosnek, raczej postrzegane jest jako rodzaj cebuli. Cechuje się tylko zdecydowanie łagodniejszym smakiem.

Szalotki zawierają wiele substancji odżywczych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe Ponadto pozytywnie wpływają one na obniżenie ciśnienia, pomagają rozrzedzić krew, a w efekcie wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Podobnie jak znana wszystkim biała cebula, szalotka nieoceniona okazuje się w walce z przeziębieniem i grypą. Znajdziemy w niej liczne witaminy oraz kwas foliowy.

Szalotka w kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Można spożywać ją na surowo, a także dodawać ją do sosów i sałatek. Odradza się używania jej jako zamiennika za białą lub czerwoną cebulę, ponieważ różnią się one w smaku. Szalotka jest zdecydowanie bardziej łagodna, lekko słodkawa i delikatna. Cebulki zwykle zbierane są w okresie wakacyjnym, na początku lipca, wtedy właśnie następuje ich wysyp na okolicznych bazarkach.

W czasie zakupów wybieraj te, które są ciężkie i okazałe. Powinny być one przechowywane w zimnym i suchym miejscu, tylko wtedy zachowają odpowiednią twardość. Zwracaj uwagę na ślady gnicia, które świadczą o tym, że cebulki leżały w ciepłym miejscu i nie nadają się do spożycia.

Produkty zawierające ten składnik