Świeży tymianek


Tymianek, znany również jako macierzanka, to roślina lecznicza, której właściwości odkryto już w starożytności. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa „thymon”, które oznacza „coś do odkażania” i z pewnością ma ona związek z oczyszczającymi właściwościami tej roślinny.

Narodził się najprawdopodobniej w regionie krajów śródziemnomorskich, chociaż obecnie znajdziemy go również w zachodniej Azji oraz północnej Afryce. Na świecie znanych jest ponad 100 odmian tymianku, jednak te, które są najbardziej popularne i najczęściej używane w kuchni to tymianek ogrodowy oraz cytrynowy.

W zależności od warunków glebowych i klimatycznych, w których dorasta, macierzanka może się różnić pod względem wyglądu. Zasadniczo osiąga ona około 30 cm wysokości.

Charakteryzuje się ostrym, lekko pikantnym aromatem. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi oraz rybnymi. Mile widziana jest jako dodatek do zup i bulionów.

Tymianek można także używać do przygotowania masła czosnkowo-ziołowego oraz dań na bazie warzyw. Świetnie współgra z pomidorami, cebulą, pieczarkami, a także słodką papryką. W kuchni może być stosowany z nieograniczoną swobodą.

Roślina ta w kulturze europejskiej istnieje już od zarania dziejów, co więcej, zajmowała zawsze niezwykłą pozycję, a jej działaniu przypisywano „nieziemskie” właściwości. Wierzono, że potrafi ona wpływać na ludzką psychikę, dlatego też przy pomocy eliksirów na bazie tymianku, usiłowano leczyć nieśmiałość ,a także-stosując dzisiejszą nomenklaturę- epizody depresji. Tymianek stosowano również jako środek bakteriobójczy do przemywania ran. Obecnie ochoczo korzysta się również z jego właściwości rozgrzewających, wspomagających procesy trawienne, a także działających na organizm kojąco w przypadku chorób o podłożu nerwowym. Macierzanka wspiera organizm również w walce z infekcjami dróg oddechowych, grypą czy zapaleniem krtani.

Jej nieocenione działanie odkryto również w branży kosmetycznej. Stosowany jest do przemywania oczu oraz zwalczania łupieżu.

Produkty zawierające ten składnik