Świeży rozmaryn


Rozmaryn. Jedna z najważniejszych przypraw kuchni śródziemnomorskiej, rozmaryn to niepozorna roślina przypominająca gałązkę świerku. Rośnie naturalnie w klimacie śródziemnomorskim, a w umiarkowanym hodować go można w okresie wiosenno-letnim, gdyż nie znosi mrozów.

Ceniony jest za swój intensywny, leśny zapach i rześki smak z wyraźną sosnową nutką. Świetnie smakuje zarówno świeżo zerwany jak i ususzony, a nawet można go zamrozić. Po rozmrożeniu aromat rozmarynu jest jeszcze silniejszy niż gałązki prosto zerwanej z krzaka.

Rozmaryn to przyprawa wszechstronna i nadaje się do szerokiej gamy wytrawnych potraw: od zup, przez warzywa na mięsach skończywszy. Świetnie komponuje się z morskimi pieczonymi rybami, jagnięciną i wołowiną. Podkreśla leśny smak dziczyzny i nadaje charakteru mięsu drobiowemu. Stosuje się go wy wydobyć aromat szpinaku i leśnych grzybów. Można także dodać go do potraw z warzyw strączkowych. Kultowym przepisem na dania z rozmarynem jest posypanie nim pieczonych ziemniaków lub batatów lub dodanie do marynaty dla grillowanego mięsa.

Produkty zawierające ten składnik