Świeży koperek


Roślina ta należy do grupy selerowatych i chociaż najprawdopodobniej narodziła się już w starożytności w południowo-zachodniej Azji, obecnie uprawiana jest na całym świecie. Z wyjątkowych właściwości kopru korzystali także Grecy i Rzymianie, którzy stosowali go przede wszystkim w celach leczniczych np. do gojenia ran. W średniowieczu odkryto także jego „magiczne” działanie, wierzono bowiem, że z pomocą przygotowanego z niego eliksiru można w sobie kogoś rozkochać, a także, że potrafi on uchronić przed czarami.

Zarówno liście jak i łodygi kopru są jadalne i można wykorzystywać je świeże, a także jako dodatek do marynat. Zwykle koper osiąga wysokość do 1m.Jego liście są pierzaste, wyglądem zbliżone do paproci. Roślina ta jest jednoroczna i nie wymaga szczególnych warunków. Można ją uprawiać na większości gleb, ważne tylko, żeby zapewnić jej dostęp do światła słonecznego.

„Zbiorów” kopru dokonuje się zwykle po przekwitnięciu, ponieważ wtedy właśnie jest on najbardziej aromatyczny, a w jego smaku wyczuwalna jest lekko anyżowa nutka. Przypomina kminek. Co ciekawe, nie tylko, jeśli chodzi o walory smakowe, ale także pod względem zastosowania. Podobnie jak w przypadku kminku, koper wykorzystywany jest często w kuchni jako dodatek do pieczywa, ryb, jajek zup czy w wersji typowo polskiej- do młodych ziemniaczków lub mizerii. Świetnie komponuje się on także z sosami na bazie jogurtów oraz śmietany. Łodyga kopru używana jest także do kiszenia ogórków

Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie ludowej. Koper ma doskonały wpływ na pracę żołądka, ponieważ sprzyja on procesowi trawienia, potrafi zwalczyć niestrawność, kolkę, a nawet pomaga pozbyć się uciążliwej czkawki. Ma także zbawienne działanie przy chorobach układu oddechowego. Zalecany jest także kobietom karmiącym piersią, którym brakuje pokarmu oraz ma świetne działanie uspokajająco-kojące, dlatego tak chętnie stosuje się herbatki dla niemowląt, na bazie jego wywaru.

Zawiera także cenny olejek eteryczny, bogaty w wiele związków. Znajdziemy w nim m.in.sole mineralne, fosfor, żelazo, a także niezliczone dawki witamin np. B, C, D oraz K. To właśnie za sprawą olejku, roślina wykazuje tak wiele pozytywnych właściwości, nie tylko w kuchni oraz medycynie, ale także w branży kosmetycznej. Olej roślinny stanowi bowiem skład mydeł, płukanek, a nawet perfum. Wyciąg z kopru świetnie wpływa także na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Produkty zawierające ten składnik