Świeży imbir


Imbir
Chyba każdy miał okazję spotkać się z tą magiczną przyprawą. Niesamowity aromat, który łączy w sobie odrobinę słodyczy oraz korzenną głębią.

W Azji znany był już od pokoleń i do dziś uchodzi za roślinę, która jest powszechnie wykorzystywana nie tylko jako składnik pysznych lokalnych potraw, ale również podstawowy element domowej apteczki. Wszyscy wiedzą tam o zbawiennych właściwościach imbiru , które okazują się skuteczne w walce z przeziębieniem, mdłościami, a nawet migreną.
Znany jest również jako przyprawa, która ułatwia trawienie-zawarty w nim olej pobudza wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego, a także pozytywnie wpływa na proces krążenia krwi w organizmie.

Wielu z nas kojarzy go przede wszystkim ze smakiem świątecznych pierników, rozpalonym wieczorową porą kominkiem i grzanym winem, piwem czy herbatą.
Jednak imbir to przede wszystkim magiczna przyprawa, która stanowi gwarancję ciekawego dania. Możecie spotkać się z nim w dwóch postaciach : świeży korzeń oraz drobno zmielony proszek. Ważne, aby pamiętać, że nie powinno się ich stosować wymiennie. Świeży imbir będzie się idealnie nadawał jako dodatek do owoców morza czy mięs, którym nada wyrazu oraz lekkiej pikantności. Mielony może być stosowany do różnych wypieków, sałatki owocowej czy pieczonych jabłek.
Pamiętajcie, żeby nie robić zapasów zmielonej przyprawy, ponieważ szybko traci ona swoje właściwości i wietrzeje.

Przez wzgląd na wyjątkowy aromat i ostrość, imbir chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. Olejek na bazie imbiru stanowi składnik wielu produktów pielęgnacyjnych, które mają właściwości wyszczuplające, a także wspomagają modelowanie sylwetki, zaś jego wyjątkowa nuta zapachowa, stanowi bazę wyjściową wielu zmysłowych perfum.

Produkty zawierające ten składnik