Świeży chrzan


Chrzan. Nie wszyscy wiedzą, że chrzan z botanicznego punktu widzenia to bliski kuzyn kapusty. W Polsce spotykany zarówno na uprawach jak i rosnący na dziko stanowi jedną z najstarszych przypraw używanych w naszym klimacie. Jego korzeń choć wygląda niepozornie, posiada wyjątkowy ostry smak i aromat.

Poza kuchnią dużą rolę chrzan odgrywa w ziołolecznictwie i jest uniwersalnym lekiem na chore zatoki i katar oraz remedium na problemy trawienne. Znajdziemy w nim szereg witamin i minerałów, które świetnie mogą zastąpić wszelkie suplementy diety.

W kuchni chrzan popularność zyskuje zwykle w okresie świąt Wielkanocnych. Uciera się go wówczas ze śmietaną i tworzy pyszny kremowy dodatek do pieczywa i kiełbasy. Jest to także świetny składnik konserwujący, dlatego dodajemy go do przetworów, takich jak ogórki kiszone, warzywa w occie czy inne pikle. Niegdyś dodawano go też do przetworów z mięsa, aby się szybko nie psuły. Chrzan świetnie komponuje się z burakami, więc dodaje się go do domowej ćwikły. Świetnie smakuje też jako dodatek do zup i sosów do mięs. Korzeń można upiec z rybami morskimi lub dodać do pasztetów.

Produkty zawierające ten składnik