Świeże drożdże


Drożdże spożywcze. Drożdże to proste jednokomórkowe grzyby, które żyją na cukrach prostych. Te, które kupujemy w sklepach, drożdże spożywcze to gatunek Saccharomyces cerevise, dostępny pod postacią niewielkiej kostki lub od niedawna także w formie liofilizowanej w postaci sypkiego proszku. Od lat ich pierwszorzędnym zastosowaniem jest produkcja pieczywa i wypieków słodkich jak i słonych. Są składnikiem zaczynu, który dodaje się do mąki chcąc upiec chleb. Wiele wypieków piekarniczych opiera się właśnie na tych niewielkich grzybach. Drożdżówki z owocami, ciasta, pizza – bez drożdży nie cieszylibyśmy się ich smakiem.

Wypieki z dodatkiem drożdży charakteryzują się puszystą konsystencją i większą objętością. Drożdże mają szaro-brązową barwę i charakterystyczny serowy zapach, który powoduje, że są wykorzystywane także w produktach dla wegan imitujących sery. Choć same w sobie nie są jadalne, a ich zjedzenie „na surowo” może nam poważnie zaszkodzić, to w połączeniu z wrzątkiem, można przyrządzić z nich napój, bogaty w witaminy i uważany za złote lekarstwo na trądzik.

Produkty zawierające ten składnik