Świeża szałwia


Szałwia jest znana przede wszystkim jako roślina lecznicza. Do dziś często stosuje się ją w dolegliwościach jamy ustnej czy problemach żołądkowych. Już sama nazwa łacińska tej wyjątkowej rośliny – salvia oznacza „leczyć, ratować”, co zdecydowanie oddaje jej prozdrowotny charakter. Szałwia działa antyseptycznie i bakteriobójczo, pomaga wydzielać soki trawienne oraz ułatwia młodym mamom zakończenie czasu laktacji. Można stosować ją jako lek na bóle miesiączkowe oraz do pielęgnacji skóry. Do łask wracają też naturalne kosmetyki z dodatkiem szałwii.

Szałwia jednak odgrywa rolę również w kuchni. Jest bardzo aromatycznym ziołem więc jej świeże bądź ususzone liście stosuje się jako przyprawę. Świetnie komponuje się z drobiem, więc pieczeń z kurczaka natartego świeżą szałwią i nadziewanego jabłkami z pewnością będzie kulinarnym hitem niejednej imprezy. Można dodać ją również do gęsiny i jagnięciny oraz pieczonych warzyw, zwłaszcza bulwiastych. Doprawia się nią też węgorze i śledzie oraz przyprawia warzywne zupy, np. cebulową lub ziemniaczaną. Używając szałwi w kuchni trzeba jednak pamiętać, by nie dodać jej zbyt dużo, gdyż jej intensywny aromat może zdominować smak całej potrawy.

Produkty zawierające ten składnik