Świeża sałata


Chociaż nie od zawsze cieszyła się taką popularnością, jak obecnie, sałata siewna należy obecnie do najczęściej spożywanych warzyw.

W Polsce po raz pierwszy pojawiła się w XVI wieku za sprawą królowej Bony, natomiast na świecie znana była jeszcze przed rozpoczęciem naszej ery.

Sałata to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych, pośród której wyróżnia się kilka odmian, zróżnicowanych m.in. pod względem kształtu, koloru, kruchości czy smaku. Stanowi ona doskonały wybór, jeśli chcemy sięgnąć po przekąskę, która jest przede wszystkim źródłem zdrowia oraz składników odżywczych.

Sałata bogata jest w jod, który obniża cholesterol i zapobiega wystąpieniu miażdżycy. Zawiera także dużo chlorofilu, który wykazuje działanie bakteriobójcze ,chroni przed zarazkami oraz pomaga w walce z infekcjami.

Szczególnie umiłowana jest przez osoby, dbające o zbilansowaną dietę, ponieważ wspomaga pracę metabolizmu i jest niskokaloryczna. Ponadto wzmacnia również układ odpornościowy i wykazuje właściwości przeciwrakowe. Pomimo tego, że w 93 procentach składa się z wody, znajdziemy w niej wiele cennych dla zdrowia substancji m.in. potas, magnez, wapń, cynk, fosfor, błonnik, a także witaminy A i B oraz C i E- przeciwutleniacze, które zapobiegają procesowi starzenia.

Sałata świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Stanowi doskonałą bazę sałatek, przygotowanych przy użyciu świeżych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół. Tak naprawdę możemy ją łączyć z innymi składnikami w dowolny sposób, w zależności od preferencji. Chcąc sięgnąć po produkt najlepszej jakości, powinniśmy kierować się kilkoma prostymi zasadami. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kolor liści warzywa. Oczywiście te z ciemnymi plamami, spowodowanymi rozpoczęciem procesu gnicia, nie są wskazane. Kolejny aspekt to zawartość szkodliwych substancji, które zwykle znajdziemy w warzywach hodowanych w szklarniach, nawożonych przy pomocy sztucznych środków. Jeśli sałacie dostarczono zbyt dużo nawozu, wytworzy się w niej za dużo związków azotu. Sytuacja ta może mieć miejsce również, jeśli warzywo nie otrzymało wystarczająco dużo światła- proces fotosyntezy zachodzi wówczas zdecydowanie wolniej. Należy zatem zwracać uwagę, w jakich warunkach sałata została wyhodowana.

Żeby zachować możliwie jak najwięcej walorów, nie tylko smakowych, ale również odżywczych, ważne jest, w jaki sposób przechowujemy sałatę. Zasadniczo powinno się zjadać ją od razu po umyciu. Dlatego, jeśli zamierzamy dokonać konsumpcji w ciągu kilku dni, od daty zakupu, najlepiej jest jej po prostu nie myć. Sałaty nie powinno się również mrozić, ani marynować. Pamiętajcie, że sałaty nie kroimy przy pomocy noża! Poprzez wchodzącą w reakcję stal z zawartymi w niej enzymami, staje się ona gorzka!

Produkty zawierające ten składnik