Suszone oregano


Oregano, mniej znane pod nazwą lebiodka pospolita to gatunek z rodziny mięty. Najprawdopodobniej ta wieloletnia roślina narodziła się w regionie Morza Śródziemnego. Naturalnie występuje ona w Azji, Południowej Europie oraz północnej Afryce, chociaż obecnie jej uprawy możemy znaleźć w wielu krajach (np. w Polsce ). Najczęściej spotykamy ją na terenach leżących w pobliżu rzek, a także w przejrzystych lasach liściastych. Lebiodka pospolita upodobała sobie suchą ziemię, uwielbia także grzać się w świetle promieni słonecznych. W takich warunkach jest w stanie osiągnąć nawet 80 cm wysokości. Warunki klimatyczne, w których dojrzewa mają również znaczenie w kwestii jej smaku .Oregano dobrej jakości, które wyrasta w odpowiednio ciepłym klimacie, może mieć tak silny smak, że będzie w stanie znieczulić język. Inne, bardziej rozpowszechnione odmiany mają lekko aromatyczny, gorzki posmak, którego nasilenie będzie różnić się w zależności od gatunku.

Roślina ta znana była już w starożytności, a jej nadzwyczajne właściwości zostały docenione nawet przez słynnego Arystotelesa. Greccy uczelni wykorzystywali oregano do walki z chorobami skóry oraz bólami reumatycznymi. Podobnie jak w przypadku kopru, w epoce średniowiecza przypisywano mu magiczne moce, niezbędne do walki z czarną magią.

Chociaż obecnie znane jest bardziej jako składnik niezliczonych dań ( w szczególności w kuchni południowoeuropejskiej), wciąż znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Ponieważ zawiera w sobie liczne substancje korzystne dla naszego zdrowia, nieocenione okazuje się w walce z wieloma dolegliwościami. Pomaga zwalczyć choroby dróg oddechowych, a także przeziębienia. Posiada działanie moczopędne, odtruwające, wykrztuśne, przeciwskurczowe, a nawet dezynfekujące. Skutecznie łagodzi kaszel oraz pozytywnie wpływa na działanie procesu trawiennego. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i niedoczynność wątroby. Zawiera m.in. witaminy A, E oraz K, cynk, potas, a także błonnik.

Oprócz szerokiego zastosowania w dziedzinie medycyny, nie zapominajmy, że oregano jest niezastąpione w kuchni. Do przyprawiania potraw używamy zwykle zmielonych suszonych liści, które w tej postaci, smakują zdecydowanie najlepiej.

Lebiodkę pospolitą stosujemy jako dodatek do sosów, pizzy (według tradycyjnej włoskiej receptury), jako przyprawę do mięs, ryb i sałatek. Szczególne miejsce zajmuje ona właśnie w tradycyjnej kuchni włoskiej, chociaż nie rzadziej używana jest także w daniach tureckich, portugalskich czy greckich. Możemy zatem zaryzykować stwierdzenie, że stanowi ono niezastąpiony element kuchni tego świata.

Produkty zawierające ten składnik