Świeże liście bananowca


Liście bananowca to ciekawy kulinarny produkt z kuchni azjatyckiej, który obecnie również dostać można w europejskich sklepach. W krajach Dalekiego Wschodu używane są do owijania potraw, które następnie są czy to duszone, pieczone czy grillowane. Innym zastosowaniem jest wyłożenie nimi talerzy, na które później nakłada się potrawę. Same w sobie, odpowiednio uformowane mogą zastępować talerz mieszczący sporą porcję ryżu. Dodane do pieczenia oddają potrawie swój słodkawy, wyjątkowy aromat i uszlachetniają jej smak. Z powodzeniem można zawijać w nie farsze mięsne lub warzywne, pamiętając przy tym, by wcześniej liście sparzyć wrzącą wodą. Aby zachować zgrabną formę potrawy owijanej w liście warto posłużyć się wykałaczkami i spiąć delikatnie powstałą z nich kopertę. Liście bananowca dostępne są w sklepach z orientalną żywnością.

Produkty zawierające ten składnik