Suszone grzyby


Suszone grzyby. W lecie i jesienią, kiedy lasy obradzają w grzyby warto pomyśleć, by nie spałaszować od razu leśnych zbiorów i część grzybobrania przeznaczyć na ususzenie. Uzyskamy wówczas aromatyczny produkt, który wzbogaci nasze potrawy w zimie kiedy o świeże grzyby nie łatwo.

W porównaniu ze świeżymi, suszone grzyby są znacznie bardziej aromatyczne i nadają leśny smak różnym potrawom od zup, przez mięsa po dania warzywne. Niestety nie zawierają wartości odżywczych, jednak ich walor smakowy odgrywa duże znaczenie w kuchni. Niektóre gatunki grzybów poleca się spożywać właśnie w tej formie ze względu na ich intensywny aromat po ususzeniu. Mowa tu o kozakach podgrzybkach i borowikach. Dodane do barszczu uszlachetnią zupę, a w farszu na świąteczne uszka nie mają sobie równych. Poza tym grzyby suszone warto dodać do gotowanej kapusty oraz bigosu.

Nie pożałujemy, gdy uświetnimy nimi pierogi z kapustą bądź krokiety. Suszone grzyby świetnie smakują z mięsem, jako składnik sosu pieczeniowego lub farsz do wieprzowiny lub wołowiny. Wreszcie można dorzucić je do potrawek z kaszą gryczaną lub ugotować z nimi zupę grzybową.

Produkty zawierające ten składnik