Sos sojowy


Sos sojowy często kojarzony z kuchnią chińską ma tak naprawdę rodowód japoński, gdzie stanowi podstawę codziennego gotowanie. Jest jedną z najstarszych przypraw stosowaną w Japonii, z resztą nie tylko w tym kraju, bo w całej Azji Wschodniej obecny jest nieprzerwanie od ponad 2500 lat.

Jego pierwotna produkcja związek miała z procesem konserwacji ryb w soli. Ciecz powstała w czasie tego procesu wykorzystywana była do bulionów. Jednak wraz z rozwojem buddyzmu, którego wyznawcy rezygnowali z jedzenia mięsa, wzrastało zapotrzebowanie na bezmięsne sosy i tak zaczęto wykorzystywać do ich przyrządzania sfermentowane ziarna soi. W miarę upływu lat zmodyfikowano proces produkcji, jednak składniki tej aromatycznej przyprawy pozostają takie same. Wyróżniamy kilka odmian sosu sojowego, z których najpopularniejszy jest ciemny sos koikuchi, a zaraz po nim często wybierany jest usukuchi, nieco jaśniejszy i zawierający więcej soli.

Sos sojowy to idealny dodatek do dań orientalnych, potraw z ryżem, makaronem. Można używać go zamiast soli doprawiając mięso i warzywa. Świetnie sprawdzi się w marynatach, zwłaszcza do drobiu oraz jako dodatek do zup. Doskonały jako przyprawa do pierogów, rosołu oraz pizzy.

Produkty zawierające ten składnik