Sos hoisin


Sos hoisin, coraz częściej występujący w europejskich kuchniach to oryginalny chiński wytrawny sos na bazie sosu sojowego i miodu z dodatkiem licznych przypraw. Chociaż jego nazwa oznacza „owoce morza” sos ten w swoim składzie nie zawiera żadnych skorupiaków, ryb i innych skarbów słonych wód. Znajdziemy w nim za to poza sojową bazą masło orzechowe, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i substancję słodzącą (zwykle miód lub cukier).

W kuchni azjatyckiej dodawany jest do potraw jednogarnkowych z ryżem lub makaronem sojowym. Uświetnia aromat smażonych warzyw i perfekcyjnie komponuje się z mięsem pieczonym i grillowanym. Jest niezbędnym składnikiem kaczki po pekińsku i często ląduje w potrawach z owcami morza i rybami. W Wietnamie dodaje się go do tradycyjnej zupy pho oraz do dań z kurczaka.

Produkty zawierające ten składnik