Sos chili


Sos chili, jak nazwa wskazuje produkowany jest z papryczek chili i ceniony przede wszystkim za swój pikantno-kwaśny smak. Papryczki chili doceniane były przez ludzkość już od starożytności, a od epoki odkryć geograficznych, kiedy to chili opuściło granice swojej ojczyzny i przywędrowało też do Europy, stało się jedną z bardziej pożądanych przypraw na domowych stołach.

Sos chili jednak po raz pierwszy do komercyjnego obiegu wypuszczono w 1807 roku w Ameryce, co nie znaczy oczywiście że w domowych spiżarniach nie gościł wcześniej. Wśród sosów z chili możemy wyróżnić kilkanaście różnych odmian produkowanych w różnych zakątkach świata. Do najpopularniejszych należy tabasco oraz meksykańskie Bufalo i Cholula Hot Sauce.

Sos chili to świetny dodatek nadający pikantności wytrawnym potrawom. Pasuje do każdego gatunku mięsa, najlepiej zgrillowanego, do smażonych warzyw, frytek i zapiekanych ziemniaków. Może służyć jako dip do przekąsek lub przyprawa do pizzy, zapiekanek i innych słonych wypieków. Spróbujmy dodać go do tostów, gulaszu z ciecierzycy lub domowej tortilli.

Produkty zawierające ten składnik