Sól gruboziarnista


Sól morska gruboziarnista. Na rynku istnieje kilka różnych rodzajów soli, wśród których największym powodzeniem cieszy się sól morska. Powstaje w wyniku procesu odparowania wody morskiej i w jej zapachu i smaku można odczuć morski aromat. Twierdzi się, że jest zdrowsza niż klasyczna sól kuchenna, choć pod względem ilości sodu, którego nadmiar prowadzi do nadciśnienia, nie różni się od niej. Na jej korzyść natomiast przemawiać może zawartość minerałów. W odróżnieniu od soli kuchennej, morska sól nie jest oczyszczana, więc znajdziemy w niej magnez, wapń, potas oraz mangan. Sól morska występuje często pod postacią kryształków, które efektownie prezentują się na domowych potrawach. Zastosowanie soli morskiej jest oczywiście takie samo jak soli kuchennej i jest nim wzmacnianie smaku potraw. Jednak gruboziarnista sól ma dodatkową funkcję w kuchni – jest stosowana do dekoracji słonych wypieków – bułeczek, pasztecików. Jej ziarenkami można także upiększyć surowe warzywa lub kremowe zupy. Ważne by nie przesadzić z jej ilością, bo zbyt duża ilość soli zepsuje smak potraw.

Produkty zawierające ten składnik