Śmietana


Słodka śmietana to płynna i jak nazwa wskazuje słodkawa śmietana o zawartości tłuszczu 9-12%, którą stosuje się najczęściej do kawy. Choć jak na śmietanę jest dość chuda, w porównaniu z mlekiem, którym również zabielić możemy czarny napój, jest dość kaloryczna. Nie mniej przez wielu kawoszy bywa wybierana ze względu na swój kremowy smak, który bardzo uwydatnia kawowy aromat i czyni napój delikatniejszym i łagodniejszym w smaku.

Śmietanka słodka zwykle oznaczona jest terminem UHT, który wskazuje na proces sterylizacji mleka, umożliwiający dłuższy termin przydatności produktu. Ten proces konserwacji nie zmienia smaku produktu, jednak w jego wyniku część wartościowych składników z mleka ulega zniszczeniu. Nie mniej śmietanka słodka wciąż bywa ulubionym dodatkiem Polaków do kawy, czarnej herbaty i kawy zbożowej.

Produkty zawierające ten składnik