Śmietanka


Śmietanka kremówka to tłusta śmietana zawierająca powyżej 30% tłuszczu w masie. Jest gęsta, ale płynna i ma delikatny mleczny zapach. Sprzedaje się ją zwykle w plastikowych kubkach. Dzięki dużej zawartości tłuszczu i słodkiemu smakowi kremowa śmietana bardzo łatwo się ubija, tak więc podstawowym przeznaczeniem tej śmietany są desery i kremy. Im więcej tłuszczu w śmietance, tym ubijanie będzie krótsze i łatwiejsze. Trzeba pamiętać, że chcąc ubić śmietanę musimy uprzednio ją schłodzić, podobnie jak trzepaczkę czy mikser, który użyjemy. Śmietana musi też być bardzo świeża, gdy zaczyna kawśnieć traci swój słodki smak i przestaje być przydatna do deserów.

Poza bitą śmietaną z kremówki robimy kremy do tortów, na przykład popularnego tortu szwarcwaldzkiego z wiśniami. Ubitą śmietanę można dodać ją do galaretki, budyniu i innych deserów lub ozdobić nią szarlotkę. W wersji płynnej dodajemy ją do zup i pieczeniowych sosów. Smakosze dolewają ją czasem do kawy i niektórych słodkich drinków alkoholowych, jak na przykład Dirty White Mother czy Monte.

Produkty zawierające ten składnik