Smalec


Smalec to tłuszcz wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej, doprawiony solą. Często występuje z dodatkiem jabłka, cebuli i skwarków. To ważny składnik wiejskiej kuchni krajów słowiańskich i germańskich, który do dziś cieszy się dużą popularnością wśród koneserów i podczas przyjęć nawiązujących do tradycyjnej kuchni, chociaż zniknął z codziennej diety większości osób. Ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczów, z których około połowa to tłuszcze nasycone spożywanie smalcu powinno być sporadyczne. Mimo że jest bardzo tłusty, smalec wbrew pozorom zawiera tylko niewielkie ilości cholesterolu, a z jego pozytywnych dla organizmu właściwości warto wymienić kwas linolowy, który działa przeciwzapalnie.

Smalec to przede wszystkim smarowidło do chleba, które perfekcyjnie komponuje się z ogórkami kiszonymi i konserwowymi. Świetnie nadaje się do smażenia wszelkich potraw od mięs, przez potrawy garmażeryjne na jajkach i warzywach skończywszy. Może zastępować masło, zważywszy że jest trwalszy i nie psuje się tak szybko.

Produkty zawierające ten składnik