Skrobia kukurydziana


Skrobia kukurydziana (lub też mąka) co niepozorny biały proszek, bezzapachowy i bez smaku, który jednak ma bardzo duże zastosowanie w przemyśle spożywczym i nie tylko. Szczególną popularnością mąka z kukurydzy cieszy się w Meksyku i Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na południu, gdzie stanowi podstawę codziennej diety, w skład której wchodzi chleb kukurydziany (cornbread) i tortilla.

W Europie skrobia z kukurydzy swoje miejsca ma głównie w kuchni chłopskiej i tradycyjnie wykonuje się z niej polentę, zwaną na wschodzie mamałygą. Poza tym to świetny zagęszczacz zup i sosów oraz alternatywa dla panierki z bułki tartej.

Skrobia kukurydziana mimo swojego niepozornego wyglądu jest produktem bogatym w wartości odżywcze. Znajdziemy w niej sporo fosforu i potasu a także pożądanego dziś magnezu. Co ważne, nie zawiera glutenu, może więc być śmiało stosowana przez osoby mające problemy z trawieniem tego związku chemicznego.
Z mąki kukurydzianej wyczarujemy domowe pieczywo oraz smaczne podpłomyki. Produkty z niej dobrze łączą się z awokado, mlekiem i jajkami. Jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej pszennej mąki.

Produkty zawierające ten składnik