Skorzonera


Skorzonera to niezbyt znana roślina korzeniowa, zwana także wężymordem lub zimowym szparagiem. Niegdyś roślina ta była bardzo pożądana i obecna w kuchniach Europy jako ważny składnik wielu dań i zarazem lekarstwo na różne dolegliwości. Przez wieki uważano, że skorzonera jest antidotum na jad żmii, stad też wywodzi się jedna z jej nazw: wężymord. Poza tym używano jej jako leku na problemy trawienne oraz regulację ciśnienia krwi.

Skorzonera z wyglądu to niepozorny korzeń, który pod brązową skórką skrywa biały twardy środek. Roślina jest bardzo soczysta i przy obieraniu wydziela mleczny barwiący sok. Obrana ze skóry ma tendencję do ciemnienia, więc aby zachować jej jasny kolor należy skropić ją sokiem z cytryny.

Skorzonera choć wygląda niepozornie jest pysznym składnikiem kulinarnym. Można podać ją i na słodko i w wersji wytrawnej. pysznie smakuje po ugotowaniu oblana masłem lub usmażona w naleśnikowym cieście. Oryginalnym pomysłem będzie zaserwowanie warzywa na ciepło z miodem i orzeszkami ziemnymi. Dobrze komponuj się z beszamelem i sałatkami.

Produkty zawierające ten składnik