Sezam


Sezam to niewielkie ziarenka oleistej rośliny uprawnej, które od lat wzbogacają nasze potrawy, a w kuchni azjatyckiej są jednym z podstawowych składników codziennych posiłków. Roślina ta ma wielorakie zastosowanie, nie tylko w kuchni. Z oleju sezamowego tworzy się olejki eteryczne, mydła i perfumy. Właściwości oleju pomagają na problemy skórne i wzmacniają włosy i paznokcie. W przemyśle spożywczym olej z sezamu to jeden ze zdrowszych olejów o najstarszym rodowodzie. Jest ważnym składnikiem w produkcji margaryny. Poza tym sezam używany jest do produkcji słodyczy, przede wszystkim chałwy i chrupiących ciasteczek sezamków.

Z nasion sezamu robi się także tahinę – bliskowschodnią pastę niezbędną do produkcji humusu, która może też być spożywana jako dodatek do pieczywa lub wypieków. Co więcej ziarenka sezamu często zdobią nasze pieczywo, dodając mu orzechowego smaku i wyrazistego aromatu. Gdy wypiekamy samodzielnie pszenne bułeczki warto obsypać je sezamem, podobnie można urozmaicić nim smak zielonych sałatek i kremowych zup.

Produkty zawierające ten składnik