Serek śmietankowy


Kwaśna śmietana, nazywana czasem ukwaszoną ma zwykle ok. 18% tłuszczu i gęstą konsystencję. Jak nazwa wskazuje jest kwaśna w smaku, jej zapach również jest kwaskowy, choć dość delikatny. Swój smak zawdzięcza bakteriom mlekowym, które zostały dodane do świeżej śmietany, ścinając ją przez co wyglądem przypomina gęsty jogurt. Śmietanę ukwaszoną stosuje się w kuchni do zagęszczania zup, zwłaszcza warzywnych i barszczu. Dodaje się ją do mizerii i innych surówek, tworzy się z niej także pyszne gęste dipy i sosy (na przykład czosnkowy lub koperkowy).

Gdy dodamy do niej cukier może służyć jako dodatek do słodkich pierogów, kopytek lub klusek na parze. Śmietana zawiera dużo białka oraz wapnia, jak i sporo tłuszczu, więc raczej powinno się ograniczyć jej spożycie na rzecz znaczniej lżejszego jogurtu.

Produkty zawierające ten składnik