Ser żółty


Ser żółty to ogólna nazwa wszystkich serów podpuszczkowych dojrzewających, których barwa oscyluje wokół koloru żółtego. I choć ser serowi nie równy i wśród żółtych serów znajdziemy i bardzo łagodne i miękkie i twarde i pikantne, to wspólnym mianownikiem ich wszystkich jest sposób w jaki je otrzymujemy, a mianowicie sposób obróbki skrzepu mlekowego, którego finalnym efektem są właśnie żółte sery.

Wśród serów żółtych wyróżnia się te pełnotłuste o zawartości tłuszczu przekraczającej 45%, sery tłuste składające się z minimum 40% tłuszczu oraz sery półtłuste, mające 20% tłuszczu w masie. Sery możemy podzielić również ze względu na twardość i kolor. Wyróżniamy kilkanaście różnych typów serów, ze względu na regiony, z których pochodzą. I tak sery typu szwajcarskiego (ementaler, radamer) to sery twarde, słodkie i łagodne; sery włoskie – bardzo twarde i pikantne, stworzone do tarcia (parmezan), sery typu holenderskiego (edamski, gouda) to sery półtwarde o orzechowym, kwaskowym smaku i lekkim zapachu czy sery z porostem pleśniowym (francuskie, np brie lub camembert) z białą pleśnią na skórce.

Do wyboru na rynku mamy całą gamę żółtych serów, które uświetniają nasze kolacje i obiady. Są idealnym produktem na przystawki i zimne płyty lub dodatki do kanapek.

Dania z serem żółtym – potrawy i przepisy z serem żółtym

Miłośników potraw z serem żółtym nie brakuje – to produkt pozwalający na otrzymanie wszelakich przekąsek, obiadów czy kolacji. Stanowi główny składnik lub ciekawy dodatek. Ser żółty może pomóc w udekorowaniu dań podczas eleganckich uroczystości, czy też zwykłych spotkań, podczas których chcemy zabłysnąć zmysłem kulinarnym. Ser żółty niezależnie od odmiany sprawdzi się jako samodzielna przystawka w formie koreczków. Polecamy również wyborne dania, które przygotowujemy z jego działałem, chociażby dania z serem żółtym jak ekwadorska kartoflanka i meksykańskie burrito. Oprócz tego wspaniale komponuje się z naleśnikami i omletami. Jest obowiązkowym składnikiem domowej pizzy oraz tostów. Można dodać go do sałatek dodając im oryginalności i urozmaicając swoje codzienne menu. Do najlepszych przepisów z serem żółtym należą również włoskie makarony i różnego rodzaju kompozycje mięsne.

Produkty zawierające ten składnik