Ser Tomme


Tomme to rodzaj podpuszczkowego sera górskiego, który występuje w wielu różnych krajach Europy w różnych wariantach smakowych. Popularny jest w kanadyjskim Quebecu, w Szwajcarii, we Włoszech oraz Francji, gdzie najpopularniejszym regionem jego produkcji jest Sabaudia. I ta właśnie odmiana sera tomme cieszy się największą sławą poza swoją ojczyzną.

Sabaudyjski tomme to ser bardzo wyrazisty w smaku ze specyficzną goryczką i orzechowym aromacie. Nie jest ostry i rozpływa się w ustach a na uwagę zasługuje jego nietypowa szara skórka, która okrywa średnio twardy środek o jasno-białej barwie. Najlepszy czas na jego spożycie przypada na październik po uprzednim 10 tygodniowym okresie dojrzewania. Równie dobry jest w okresie od grudnia do marca.

Jak każdy dojrzewający ser i tomme świetnie smakuje z pieczywem, najlepiej świeżo wypieczonym. Może być serwowany w sałatkach oraz w potrawach z jajek: omletach, naleśnikach itp.

Dania z serem Tomme – potrawy i przepisy z serem Tomme

Ser Tomme to zdecydowanie produkt dla osób lubiących tego typu dodatek do wielu potraw, ponieważ doskonale sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak również do stworzenia przepysznych obiadów, śniadań czy kolacji. Jego uniwersalność oraz harmonia wpływają na jakość każdego dania. Dania z serem Tomme są wyjątkowo subtelne, a wszystko dzięki temu, że ser jest delikatny w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. Przepisy z serem Tomme to zarówno klasyczne przekąski jak kanapki, tosty czy omlety, a także bardziej skomplikowane dania, które królują w kuchniach wymagających smakoszów. Jeśli szukasz produktu, który będzie idealny zarówno do prostych, jak i wykwintnych dań, ser Tomme będzie najlepszym wyborem. Polecamy do również do typowo włoskich, makaronowych dań, a także do naleśników. Potrawy z serem Tomme są oryginalne a zarazem uniwersalne, pasujące go każdego podniebienia.

Produkty zawierające ten składnik