Ser Stracchino


Ser Stracchino, zwany również jako Crescenza, to włoski ser, który powstaje z pełnotłustego mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od  słowa stracche, które w lombardzkim dialekcie oznacza zmęczony  i odnosi się do tego, w jaki sposób pozyskiwane było mleko, wykorzystywane do produkcji sera. Przymiotnikiem tym określano krowy,  które wycieńczone  po długiej, zimowej wędrówce z alpejskich hal na równiny Lombardii, nie były w stanie dostarczać odpowiednio dużej ilości mleka. Stąd właśnie pomysł na nazwę.

Chociaż ciąg skojarzeń jest odrobinę zagmatwany, to geneza nazwy wzbudza  dziś na naszych twarzach lekki uśmiech. Wiecznie zmęczone krowy nie przeszkodziły jednak w tym, aby ser przetrwał i zyskał popularność na całym  świecie.

Być może Sracchino nie jest idealnym produktem, dla fanów niskokalorycznych diet, jednak jego kremowa konsystencja sprawi, że nawet oni zawahają się czy na chwilę nie porzucić swych zdrowych przyzwyczajeń. Ser rozpływa się w ustach….W smaku jest on bardzo świeży, lekko kwaskowaty o wyczuwalnej twarogowej nutce. Zwykle dojrzewa od 10 do 20 dni, dzięki temu zyskuje on swój niepowtarzalny wymiar.

Stracchino świetnie nadaje się  jako przystawka na talerz serów, a także do smarowania pieczywa czy nadziewania różnego rodzaju potraw. We Włoszech jadany jest zwykle na zakończenie posiłku. Zazwyczaj spotkacie go w formie charakterystycznego prostokąta, przypominającego kostkę masła. Ser jest biały, pozbawiony skórki i ma konsystencję pasty, dlatego też świetnie nadaje się jako dodatek do pieczywa.

Obecnie produkowany jest na szeroką skalę w Lombardii, Toskani oraz Veneto.  Nazwy stracchino używa się  również do określenia całej rodziny wyrobów mlecznych, które otrzymywane są w wyniku zastosowania tej samej metody. Do tej grupy zalicza się sery takie jak m.in. Gorgonzola czy Robiola.

Dania z serem Stracchino – potrawy i przepisy z serem Stracchino

W związku z doskonałym smakiem prezentowanego sera, nie powinien nikogo dziwić fakt, że we włoskiej kuchni można rozróżnić liczne potrawy z serem Stracchino. Ludzie cenią sobie smak oraz kremową konsystencję tego sera i jest on ulubionym dodatkiem do wielu dań. Przepisy z serem Stracchino są zróżnicowane i obejmują bardzo wiele potraw, w których stosuje się również zwykły ser. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden z przykładowych posiłków, czyli Tagliatelle z serem Stracchino i orzechami. Jest to proste, ale bardzo smaczne danie, do przygotowania którego nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych, a czas przyrządzania to około 15 minut. Oczywiście istnieją również inne dania z serem Stracchino, które posiadają atrakcyjny smak i są pożywne. Warto też zapamiętać, że ser Stracchino może być elementem talerza serów (przystawki). Nadaje się on również do smarowania pieczywa oraz nadziewania różnych dań.

Produkty zawierające ten składnik