Ser Scamorza Affumicate


Scamorza affumicata to tradycyjny wędzony ser śmietanowy,  szczególnie popularny w południowej części  Włoch.

Wyglądem przypomina on białą lub żółtą gruszkę o nieregularnych kształtach, ewentualnie sakiewkę, wypełnioną monetami. Jego nazwa pochodzi od czasownika scamozzare czyli ścinać i odnosi się do charakterystycznego gestu, który wykonuje się przy produkcji, odcinając górną część sera.

Według legendy Scamorza powstała przez przypadek, w wyniku nieudanego procesu przygotowania innego włoskiego sera Provolone. W swojej strukturze łudzącą przypomina ona właśnie Provolone, ewentualnie znaną wszystkim Mozzarellę, od której jednak jest zdecydowanie bardziej sucha i mniej „ciągnąca się”.

Chociaż  można ją spotkać na terenie całych Włoch,  za jej ojczyznę  uznaje się Kampanię. To tu szczególnie popularne stało się wędzenie mlecznego produktu, w celu przedłużenia jego trwałości.  Tu też skosztujecie wyjątkowo kremowego sera, który swym aromatem przypomina nam, o tym, że wcześniej poddany został długiemu  i starannemu procesowi wędzenia.  Scamorza w najprostszej postaci- nie wędzona- powinna zostać spożyta od razu po zakończeniu produkcji, maksymalnie w ciągu tygodnia. Najlepszy świeży ser znajdziecie w Abruzji,  w szczególności w Molise.  Ser pochodzący z tego regionu zyskał włoskie oznaczenie PAT (Prodotto Agroalimentare Tradizionale), przyznawane oryginalnym włoskim produktom, otrzymywanym według tradycyjnej receptury.

Nasz ser śmietanowy, otrzymywany jest metodą zwaną po włosku pasta filata. To dzięki tej technice właśnie, Scamorza  jest odrobinę żylasta i zawiera drobne nitki, które zostają zachowane  po obróbce.

Powstaje ona z mleka krowiego. Gotowy skrzep zostaje poddany działaniu wysokiej temperatury, następnie jest rozciągany, w taki sposób, żeby uzyskać gładką i elastyczną strukturę. Kolejno zostaje z niego uformowany odpowiedni kształt,  ser jest ochładzany i na koniec umieszczony na chwilę w solance, żeby uzyskać odpowiedni smak.

W smaku Scamorza jest odrobinę słodkawa.  W wersji wędzonej, jej nuta jest jednak  bardziej zdecydowana, a aromat bardziej wyczuwalny.

Ser wędzony świetnie nadaje się do spożywania na surowo, jako dodatek do sałatek i innych dań. Często występuje również w formie przekąski, grillowany lub z piekarnika.

Dania z serem Scamorza Affumicate – potrawy i przepisy z serem Scamorza Affumicate

Ser Scamorza Affumicate cieszy się niesłabnącą popularnością wśród miłośników serów. Dzięki temu, że ma wyjątkowy śmietanowy smak, może stać się ulubionym dodatkiem do wielu dań. Można go serwować na ciepło, jako dodatek do zup oraz sosów. Wspaniale sprawdzi się także, gdy chcemy podać makarony. Przepisy z serem Scamorza Affumicate są bardzo proste w przygotowaniu. Bogactwo smaku i lekka konsystencja sprawiają, że dania z serem Scamorza Affumicate zapewniają prawdziwą rozkosz podniebieniu. Możemy skusić się, by wykonać wyjątkowe Ravioli capresi lub burgery z ziemniaków i parmezanu z serem Scamorza Affumicate oraz szynką Prosciutto Cotta. Potrawy z serem Scamorza Affumicate mogą być również podawane na zimno w postaci lekkich sałatek lub pysznych przekąsek w formie kanapek lub koreczków.

Produkty zawierające ten składnik