Ser Sbrinz AOP


Ser Sbrinz to szwajcarski ser podpuszczkowy o twardej konsystencji, mocnym zapachu i pikantnym smaku. Jest jednym z najstarszych szwajcarskich serów i jego historia sięga czasów rzymskich. Jego najbardziej charakterysytczną cechą jest wyjątkowo długi czas dojrzewania. Aby móc w pełni cieszyć się jego wielopoziomowym smakiem Sbrinz musi leżakować minimum 18 miesięcy, choć smakosze twierdzą, że prawdziwą dojrzałość ser osiąga dopiero po 2 latach od produkcji.

Sbrinz ma jasną barwę i należy do serów twardych. Przypomina nieco Parmigiano Reggiano i podobnie jak włoski specjał jest używany najczęściej w formie startej. Dzięki ostremu i nieco pikantnemu smakowi Sbrinz jest świetnym dodatkiem do potraw z makaronu. Doda charakteru serowym czy pomidorowym sosom do makaronu i chrupiącym sałatkom. Świetnie prezentuje się na desce serów jako przystawka do dobrej jakości wina. Można łączyc go z pieczonymi mięsami, grillowanymi rybami i warzywami.

Produkty zawierające ten składnik