Ser ricotta


Jest to miękki rodzaj twarogu który powstaje z serwatki oddzielonej od skrzepu po ugotowaniu sera. Ser ten- chociaż formalnie powinna być nazywana bardziej produktem mlecznym, niż serem- zawiera bardzo dużo wapna i uchodzi za szczególnie zdrowy. Jeśli chodzi o recepturę, według której jest produkowany, to zazwyczaj różni się ona w zależności od regionu, w którym się znajdziemy.
Najbardziej znane są : suszona ricotta salata, która służy zwykle do posypywania makaronów i sałatek, ricotta infornata, a więc pieczony ser , ricotta affumicata czyli wersja wędzona oraz podlegająca procesowi fermentacji ricotta forte.

Ten puszysty, aksamitny i lekki produkt, znajduje zastosowanie zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Bardzo często używa się go do przygotowania makaronów, zapiekanek oraz tart. Stanowi ona bardzo ważny składnik kuchni włoskiej, a szczególnie często wykorzystywana jest w regionach południowych.
Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „rechota” co znaczy ponownie gotowany.
Najprawdopodobniej ricotta została po raz pierwszy wyprodukowana przez rzymskich wędrowców. Z biegiem czasu, przysmak ten podbił jednak serca także wyższych warstw społecznych i zaczął królować podczas wystawnych kolacji elity i arystokracji.

Obecnie ser cieszy się ogromną popularnością i stanowi pewnego rodzaju dobro narodowe. Na Sycylii, w najstarszym mieście wyspy- Vizzini organizowany jest nawet festiwal, poświęcony temu specjałowi. Od 35 lat, rok w rok, w kwietniu zjeżdżają się tam producenci ricotty, którzy prezentują gościom swoje produkty. Oprócz doskonałych doznań smakowych, czeka tam na nas mnóstwo innych atrakcji. Festiwal stanowi doskonałą okazję do zapoznania się z prawdziwym smakiem Włoch.

Dania z serem ricotta – potrawy i przepisy z serem ricotta

Ser ricotta różni się w smakiem w zależności od receptury produkcji. Występuje w formie pieczonej, fermentowanej, wędzonej czy suszonej. Służy głównie do posypywania makaronów i sałatek różnego rodzaju. Zebrane przepisy z serem ricotta są typowe dla kuchni włoskiej. Ser ten stosuje się podczas przyrządzania pizzy, quiche czy tarty. Doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Stosować go można jako nadzienie do makaronów. Wymieniając dania z serem ricotta nie można zapomnieć o klasycznym canolli nadziewanym właśnie tym serem. Jego sekret tkwi w aksamitnym smaku oraz w rozpływającej się w ustach konsystencji. Inne popularne potrawy z serem ricotta to sałatka warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek oraz sałatka owocowa z rodzynkami i orzechami włoskimi. Ser ten sprawdza się także jako nadzienie do naleśników czy włoskich pierożków typu ravioli. Można zdecydować się na wersję słodką lub wytrawną.

Produkty zawierające ten składnik