Provola lub Provolone
To ser o unikatowym smaku, będący typowym produktem Kalabrii. Produkuje się go z mleka krów rasy meticce, które hodowane są na terytorium Silii, pomiędzy prowincjami Coscenza, Crotone i Catanzaro. Rozpowszechniony po całym regionie jest używany, żeby wzbogać i dopełniać smak potraw.
Ser ma półtwardą konsystencję i zazwyczaj występuje w kształcie stożka. Otrzymywany jest z masy parzonej, a czas jego dojrzewania to około dwa dni. Może się on jednak wydłużyć nawet do dwóch miesięcy.
Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa prova czyli próba i odnosi się do tego, że z początku proces jego otrzymywania miał stanowić tylko próbę. Z czasem, gdy okazało się, że przynosi on doskonałe efekty, zaczął być nazywany provatura czyli udowodnienie.
Provola często jest mylona z innym włoskim produktem mlecznym – serem Scamorza. Oba sery są do siebie łudząco podobne, różnią się jednak znacząco, jeśli chodzi o sposób ich otrzymywania. Scamorza powstaje z rzadkiej, niefiltrowanej masy. Jest ona ochładzana podczas obróbki, następnie zatapia się ją w solance na 30 minut i pozostawia do czasu, aż dojrzeje. Rezultatem jest ser o elastycznej konsystencji i delikatnym smaku.
Masa sera Provola jest natomiast filtrowana. Z obu powstaje ser w żółtym słomkowym kolorze.
Provola zawiera 260 kcal w 100 gramach, a więc nie jest to ser szczególnie chudy. Zazwyczaj używany jest jednak w niewielkich ilościach, żeby tylko dopełnić danie i podkreślić jego smak, dlatego bez obaw można sobie na niego pozwolić.
Produkowany z mleka krowiego ser Provola zwany również Provolone wyróżnia się dość charakterystycznym smakiem, który może nieco różnić się w zależności od czasu dojrzewania. Im ser jest bardziej dojrzały, tym staje się pikantniejszy i twardszy. Świeży ser jest z kolei miękki i kruchy. Czasami bywa podwędzany. Przepisy z serem Provola dotyczą zarówno deserów, jak i dań głównych. Produkt ten doskonale sprawdza się jako przekąska w formie koreczków czy tartinek. Łatwo się topi dlatego typowe dania z serem Provola to różnego rodzaju tosty, zapiekanki i inne dania podawane na gorąco. Potrawy z serem Provola przygotowywane są zarówno z jego łagodniejszej, jak i ostrzejszej wersji. Łagodna odmiana nazywana Dolce dojrzewa około 3 miesięcy. Ser Provola Piccante potrzebuje z kolei niemal 12 miesięcy, aby uzyskać mocniejszy smak i aromat. Produkt ten dodatkowo często się wędzi, co nadaje mu charakterystycznego posmaku.