Ser Provola


Provola lub Provolone

To ser o unikatowym smaku, będący  typowym produktem Kalabrii. Produkuje się go z mleka krów rasy meticce, które hodowane są na terytorium Silii, pomiędzy prowincjami Coscenza, Crotone i Catanzaro. Rozpowszechniony po całym regionie  jest używany, żeby wzbogać i dopełniać smak potraw.

Ser ma półtwardą konsystencję i zazwyczaj występuje w kształcie stożka. Otrzymywany jest z masy parzonej, a czas jego dojrzewania to około dwa dni. Może się on jednak wydłużyć nawet do dwóch miesięcy.

Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa prova czyli próba i odnosi się do tego, że z początku proces jego otrzymywania  miał stanowić tylko próbę. Z czasem, gdy okazało się, że przynosi on doskonałe efekty, zaczął być nazywany provatura czyli udowodnienie.

Provola często jest mylona z innym włoskim produktem mlecznym – serem Scamorza.  Oba sery są do siebie łudząco podobne, różnią się jednak znacząco, jeśli chodzi o sposób ich   otrzymywania. Scamorza powstaje z rzadkiej, niefiltrowanej masy. Jest ona ochładzana podczas obróbki, następnie zatapia się ją w solance na 30 minut i pozostawia do czasu, aż dojrzeje. Rezultatem jest ser o elastycznej konsystencji i delikatnym smaku.

Masa sera Provola jest natomiast filtrowana. Z obu powstaje  ser w żółtym słomkowym  kolorze.

Provola zawiera 260 kcal w 100 gramach, a więc  nie jest to ser szczególnie chudy. Zazwyczaj  używany jest  jednak  w niewielkich ilościach, żeby tylko dopełnić danie i podkreślić jego smak, dlatego  bez obaw można sobie na niego pozwolić.

Dania z serem Provola – potrawy i przepisy z serem Provola

Produkowany z mleka krowiego ser Provola zwany również Provolone wyróżnia się dość charakterystycznym smakiem, który może nieco różnić się w zależności od czasu dojrzewania. Im ser jest bardziej dojrzały, tym staje się pikantniejszy i twardszy. Świeży ser jest z kolei miękki i kruchy. Czasami bywa podwędzany. Przepisy z serem Provola dotyczą zarówno deserów, jak i dań głównych. Produkt ten doskonale sprawdza się jako przekąska w formie koreczków czy tartinek. Łatwo się topi dlatego typowe dania z serem Provola to różnego rodzaju tosty, zapiekanki i inne dania podawane na gorąco. Potrawy z serem Provola przygotowywane są zarówno z jego łagodniejszej, jak i ostrzejszej wersji. Łagodna odmiana nazywana Dolce dojrzewa około 3 miesięcy. Ser Provola Piccante potrzebuje z kolei niemal 12 miesięcy, aby uzyskać mocniejszy smak i aromat. Produkt ten dodatkowo często się wędzi, co nadaje mu charakterystycznego posmaku.

Produkty zawierające ten składnik