Ser Parmezan


Parmiggiano Reggiano to niezwykły ser o wyjątkowym smaku i aromacie. Posiada twardą skórę w żółtym kolorze. Sam miąższ składa się z krystalicznych, ziarnistych tekstur w kolorze kości słoniowej. Od lat produkowany jest według tej samej receptury m.in. w prowincjach Parma, Reggio Emilia oraz Bolonii. Jest to najznamienitszy z włoskich serów, który cieszy się sławą na całym świecie. Ze względu na swoją jakość uznawany jest, za prestiżowy i niepowtarzalny.

Wytwarzany jest z krowiego mleka. Sam proces produkcji nie należy do skomplikowanych, a na efekt końcowy rzutuje przede wszystkim jakość mleka. To do produkcji parmezanu, pochodzi od krów, pasionych wyłącznie trawą i sianem. Powinno być ono również niepasteryzowane. Z tego  względu jest ono poddawane wielokrotnym badaniom pod względem higienicznym i jakościowym. O smaku sera, decyduje również pora roku warzenia. Najlepsze Parmiggiano Reggiano otrzymuje się z sera warzonego w lipcu oraz czerwcu.

Po usunięciu serwatki, produkt jest ogrzewany do 50 St.C w celu odparowania możliwie największej ilości wody. Zanim poddamy ser leżakowaniu, trafia on do solanki na 23 dni. Jest to ostatni proces, po którym ser zostaje złożony w dojrzewalni. Spędza  tam  od 12 do 36 miesięcy. Im dłuższy jest ten czas, tym ser lepszej jakości uzyskujemy.

Dania z serem Parmezan – potrawy i przepisy z serem Parmezan

Podpuszczkowy ser Parmezan stosowany jest jako przyprawa i dodatek do wielu potraw kuchni włoskiej i nie tylko. Już niewielka jego ilość zmienia smak i charakter dania nie do poznania. To produkt o pikantnym i zdecydowanym smaku z delikatną nutą ananasa. Przepisy z serem Parmezan zalecają stosowanie go przede wszystkim w formie tartej. Pokrojony na plasterki lub mniejsze kawałki stosowany jest jedynie na desce serów podawanej najczęściej do wina. Najbardziej klasyczne potrawy z serem Parmezan to risotta, makarony i pizze ze startym serem, kluseczki passatelli, zapiekanki, peirożki i różnego rodzaju zupy np. cebulowa czy krem z zielonego groszku. Biorąc pod uwagę również polskie dania z serem Parmezan nie sposób zapomnieć o krupniku z dodatkiem tego sera. Parmezan kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, ale można również nieco poeksperymentować i dodać go do dań kuchni polskiej i nie tylko.

Produkty zawierające ten składnik